Kippenvelmomenten tijdens Kom’mit Nazomerevent over Schuldhulpverlening

Op donderdag 16 september 2021 vond het Kom’mit Nazomerevent plaats met als thema ‘Schuldhulpverlening: anders denken, anders doen.’ Een evenement met een mix van ludieke momenten, wetenschappelijke informatie, inzichten uit de praktijk en aangrijpende persoonlijke verhalen. Elke spreker gaf een rake en eerlijke invulling aan onderwerpen als armoede, schuldenproblematiek en schuldhulpverlening. En dat is hard nodig, want één op de vijf huishoudens heeft betalingsproblemen.

Het decor van dit bijzondere evenement was de Biesenhof: een typische Limburgse carréboerderij, gelegen in het dal van de Geleenbeek nabij Geleen. De deelnemers werden hier hartelijk ontvangen voordat het inspirerende programma van start ging. Dagvoorzitter Vivian Lataster leidde de deelnemers op vakkundige wijze door het programma.

Verrassende inzichten

En dat programma ging meteen goed van start met Stichting Tuba en hun bijzondere presentatie rondom het thema armoede en schuldenproblematiek. Het publiek zat op het puntje van hun stoel en luisterde aandachtig. Verhalen van ervaringsdeskundigen werden verteld in sketches en liedjes. Dit zonder de ernst van het probleem tekort te doen en in combinatie met informatieverstrekking over de problematiek. Dit met als doel mensen met een andere blik naar het thema armoede te laten kijken en ervoor te zorgen dat mensen die te maken hebben met armoede of schulden volwaardig mee kunnen blijven doen binnen bijv. sport- en muziekverenigingen.

Het effect van armoede op het brein en het functioneren op de werkvloer

Spreekster Nadja Jungmann wist de aandacht vast te houden met haar pakkende presentatie. Ze is een autoriteit op het gebied van schuldenproblematiek. Ze traint honderden professionals, spreekt op vele congressen en is regelmatig te zien in de media en schreef maar liefst 60 publicaties over dit onderwerp. En nu waren de Kom’mit-partners en introducés aan de beurt om verrast te worden met interessante informatie. Zo kon er nieuwe kennis worden opgedaan over het effect van armoede op het brein en het functioneren op de werkvloer. Zo hebben 13 procent van de werknemers zorgen of vragen over geldzaken. De meesten (78%) zouden graag hulp krijgen van hun werkgever, maar de helft durft of gaat bij geldzorgen niet naar de werkgever. Nadja Jungmann gaf ook praktische handvatten waarmee men aan de slag kan en gaf tips over hoe je schuldenproblematiek kunt signaleren en het gesprek kunt aangaan: zonder vooroordelen, zonder aannames en vanuit de behoefte van de betreffende persoon.

Inzicht in armoedecijfers

Vervolgens was het woord aan Ruud van den Tillaar, directeur van Kredietbank Limburg. Er werd uitleg gegeven over armoedecijfers en de bijzondere rol die de kredietbank speelt in de Westelijke Mijnstreek. Zo legde Ruud van den Tillaar aan de hand van cijfers van het Nibud uit dat één werknemer met financiële problemen een werkgever €13.000 per jaar kost. De kosten zijn opgebouwd uit een productiviteitsafname van 20%, een toename van ziekteverzuim (7 dagen) en het verwerken van loonbeslag (3 uur). Kredietbank Limburg helpt mensen met schuldenproblematiek of werkgevers die hier meer informatie over willen hebben graag verder.

“Armoede is als je de rijkdom in jezelf uit het oog bent verloren”

Vervolgens was het tijd om meegesleurd te worden in het persoonlijke verhaal van Ceriel Knols dat voor ware kippenvelmomenten zorgde. Ceriel Knols stelde zich zeer kwetsbaar op en vertelde hoe zijn leven van het een op andere moment door een ongeluk veranderde en de impact die dit heeft gehad op hem en zijn gezin. “Armoede is als je de rijkdom in jezelf uit het oog bent verloren”, aldus Ceriel Knols. Een quote die de spijker op zijn kop slaat en ook weergeeft dat armoede om meer gaat dan geld alleen. Ceriel Knols sprak ook over de aanleiding en het ontstaan van stichting Juupu. Een stichting die zijn kinderen hebben opgezet. Juupu organiseert inzamelingen van o.a. voedselproducten en biedt lessen aan om bewustwording over armoede in de regio te vergroten. “Wij kunnen met z’n allen helpen: niet alleen door spullen te geven, maar vooral door het taboe te doorbreken en er te zijn voor mensen die met praktische armoede te maken hebben”, aldus Ceriel Knols.

MVO kan het leven van mensen verrijken

Gedurende het programma werd één ding al snel duidelijk: MVO kan het leven van mensen letterlijk en figuurlijk verrijken. We zijn dan ook heel trots dat er zoveel betrokkenheid en interesse werd getoond door de aanwezige Kom’mit-partners. We hopen dat men hier ieder op zijn eigen wijze en binnen zijn eigen organisatie verder mee aan de slag gaat. Er werd nog druk nagepraat tijdens de zeer aangeklede netwerkborrel met Italiaans buffet.

We kijken weer terug op een geslaagd evenement met veel aandacht voor belangrijke thema’s als armoede, geldproblemen en schuldhulpverlening. Laten we ons samen zoveel mogelijk inzetten voor mensen die dit hard nodig hebben. Slagen doen wij samen!

Sfeerimpressie Kom’mit Nazomerevent Schuldhulpverlening