Regio in Beeld: een historische krapte op de arbeidsmarkt

Ook in Zuid-Limburg is de krapte op de arbeidsmarkt ongekend. Beter wordt het voorlopig niet, bleek gisteravond tijdens Regio in Beeld. Tijdens het jaarlijkse evenement, georganiseerd door UWV en de MVO-platformen Immens, Sprinc en Kom’mit, werd stilgestaan bij de ontwikkelingen in de regio. Onder de naam “Harmonie op de arbeidsmarkt: zo klinken kansen!” werd met inspirerende verhalen ingespeeld op de manier hoe werkgevers tóch kansen kunnen zien, maken en benutten in deze bijzondere tijden.

Het evenement vond plaats in Opus 9 in Maastricht, voorheen de Theresiakerk. De kerk is verbouwd tot repetitieruimte en concertzaal van Philzuid. Rond 17.00 uur verzamelden zo’n 200 ondernemers en professionals werkzaam in en voor de arbeidsmarktregio zich op het podium van Philzuid. Een ensemble van het orkest verzorgde een mooi muzikaal welkom, waarna het inhoudelijke programma van start ging.

Ensemble van Philzuid zorgt voor de muzikale omlijsting

Na een korte introductie door dagvoorzitter Vivian Lataster is het woord voor Gerald Ahn. Hij nam ons mee door het op 31 oktober gepubliceerde Regio in Beeld en gaat in op de moeilijke taak waar de ondernemers in Zuid-Limburg voor staan. Van vergrijzing, krapte op de arbeidsmarkt tot krimpende sectoren: niets blijft onbelicht.

Gerald Ahn aan het woord

Na een kort intermezzo, waarin Philzuid na een interview op een bijzonder sterke manier laat zien hoe het ensemble kan omgaan met wegvallende muzikanten, gaat het inhoudelijke programma verder. Gerald vervolgde zijn presentatie met een positievere noot: kans-sectoren en een 34-tal kernpunten worden gepresenteerd waarmee ondernemers aan de slag kunnen om succesvol de krapte het hoofd te bieden.

Daarna volgt een interview met Paula Pfeifer, van organisatie Athos: the real social label. Ze vertelde hoe, als goede buren van Opus 9, samengewerkt wordt om alle horeca-activiteiten voor Philzuid op een prachtige, inclusieve manier te verzorgen.

Interview met Paula Pfeifer (Athos: the real social label)

Als laatste onderdeel stond een interview op het programma, waarin Manuel Stoffels (UWV) en Elianne Demollin-Sneiders (gedeputeerde Provincie Limburg) gevraagd werd naar hun toekomstvisie voor de arbeidsmarkt in Zuid-Limburg. Een zeer waardevolle inbreng, waarbij de term “samenwerken” vaak naar voren kwam.

Interview met Paula Pfeifer (Athos: the real social label)

Aansluitend was er tijdens het goed verzorgde netwerkborrel met wereldse gerechten ruimte om na te praten. We kijken terug op een inspirerende avond en bedanken graag alle aanwezigen!

Foto-impressie: