Yvonne Salvino, directrice bij Jac Salvino Glas en bestuurslid van Kom’mit, blikt terug op de afgelopen periode en vertelt glashelder over het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen en hoe zij het zelf ervaren heeft om hiermee aan de slag te gaan.
Kun je kort iets over Jac Salvino Glas vertellen?
We houden ons bij Jac Salvino Glas al ruim 50 jaar bezig met glas en alles wat daarmee te maken heeft. Of het nu gaat over HR++ glas, glasreparaties of een mooie glazen deur of spiegel om een interieur te verrijken. Daarnaast weten architecten, interieurbouwers, bouwbedrijven en woningcorporaties Jac Salvino Glas te vinden voor specialistisch maatwerk. Ik hou van het product. Je kunt er echt je creativiteit in kwijt!
Wat heeft de uitbraak van het coronavirus betekend voor Jac Salvino Glas?
Corona heeft ons nog geen economische schade opgeleverd. Mensen gingen juist investeren in hun huis. Aangezien wij een heel breed aanbod hebben voor zowel de particuliere als de zakelijke markt, kregen we gelukkig genoeg opdrachten binnen. We mochten het merendeel van dit jaar nog bij mensen thuis gaan opmeten en monteren. De showroom en het kantoor moesten op een gegeven moment wel tijdelijk gesloten worden, maar we konden wel glas plaatsen en glasreparaties uitvoeren etc. Planningsmatig zorgde corona wel voor grote uitdagingen. Mensen gingen bijvoorbeeld afbellen i.v.m. corona. We zijn er tot nu toe gelukkig goed doorheen gekomen. Het is wel een hele ingewikkelde periode. Aan de andere kant was er wel tijd om de werkplekken en showroom, of beter gezegd de belevingsruimte, flink te verbouwen. We vonden het belangrijk dat als mensen weer konden komen ze meteen een goed gevoel zouden krijgen. Het kantoor en de showroom zijn een complete metamorfose ondergaan. Zo krijgen ook de medewerkers een nog leukere en inspirerende werkruimte.
Waarom zijn jullie partner van Kom’mit?
Jac Salvino Glas is al jaren Kom’mit partner. Ikzelf ben nu ook een aantal jaren actief als bestuurslid van Kom’mit. Dat geeft veel voldoening en ik vind het mooi dat door MVO mensen kansen krijgen die hun leven echt kunnen veranderen en dat we met Kom’mit samen met alle partners ons hiervoor inzetten. Ik heb altijd geprobeerd te kijken hoe we met organisaties als Vidar, ondernemers, onderwijs- en overheidsinstellingen zo goed mogelijk kunnen samenwerken en elkaar verder kunnen versterken. We hebben bijvoorbeeld allemaal een hele grote achterban waarbij we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zichtbaar kunnen maken en zo de instap makkelijker kunnen maken. Het brede netwerk van MVO-platform Kom’mit vormt daarbij een grote kracht!
Hoe geeft Jac Salvino Glas zelf invulling aan maatschappelijk verantwoord ondernemen?
We hechten veel waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Op de eerste plaats natuurlijk op het gebied van het materiaal zelf en de duurzaamheid van glas. Dat wordt steeds belangrijker en duurzaamheid speelt een grote rol bij onze klanten. Daarnaast hebben we de afgelopen periode veel aandacht besteed aan het verduurzamen van het pand. Ook hebben we nu een medewerker met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt in dienst.
Was het voor jullie als Kom’mit-partner gesneden koek om een medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen?
Toen wij ons aansloten bij Kom’mit voelden we ons ook verantwoordelijk om binnen ons bedrijf iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Hier hadden we nog geen ervaring mee en we hadden nog veel vragen. Wat kunnen die mensen voor ons betekenen? Wat kunnen we ze wel en niet voor een werk laten doen? Past dat wel binnen ons bedrijf? Zitten daar niet ontzettend veel risico’s aan verbonden? We zijn toen in eerste instantie ook niet zover gekomen om de sprong te wagen en hebben het even losgelaten. We bleven wel als bedrijf Kom’mit steunen middels ons partnerschap en op die manier een bijdrage leveren aan MVO.
Waarom hebben jullie uiteindelijk dan toch de sprong durven wagen?
Ook wij kregen te maken met de krapte op de arbeidsmarkt en dan moet je als bedrijf wel anders gaan kijken. We stonden open voor nieuwe oplossingen. En precies op het juiste moment, toen we dringend op zoek waren naar nieuwe medewerkers, kregen we de vraag of wij geen werk hadden voor Mohammed: een statushouder die gevlucht is uit Syrië, waar hij een eigen glasbedrijf had.
Wat komt er bij kijken om iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven?
Het was een moeizame start. Er was sprake van een grote taalbarrière. Ook het team had er de nodige vraagtekens bij. Niet alleen vanwege de taal en cultuurverschillen, maar ook vanwege het glaszetten. Dat gebeurt in Syrië ook op een andere wijze dan in Nederland. Door de taalachterstand was het best lastig om de werkwijze en instructies over te brengen. Daar moest iedereen even aan wennen en het vertrouwen in elkaar moest groeien. Inmiddels is Mohammed echt onderdeel van het team. Het is ‘onze Mo’! Het brengt veel genoegdoening om te zien wat zo een kans betekent voor mensen en hoe ze zich dan kunnen ontwikkelen.
Hoe werden jullie hierbij ondersteund?
We werden heel goed door Vidar ondersteund. Er is van alles mogelijk in samenwerking met Vidar van proefplaatsingen en jobcoaching tot loonkostensubsidie en passend maatwerk en er wordt altijd meegedacht.
Wat wil je andere ondernemers / Kom’mit-partners meegeven?
We moeten anders gaan kijken naar de invulling van vacatures. Dat creëert kansen voor beide partijen en de drempel is vaak niet zo hoog als vooraf gedacht wordt. Ook in een MKB waar men het misschien niet zou verwachten. Er is vrijwel altijd iets mogelijk en je staat er niet alleen voor. Zowel de medewerker als de werkgever krijgen goede begeleiding en ondersteuning. Ik wil andere ondernemers dan ook oproepen om ook anders na te gaan denken en de kansen op dit gebied aan te grijpen! En bent u nog geen lid van Kom’mit? Meld u dan aan als partner of kom een keer een kijkje nemen bij een van de exclusieve evenementen als introducé. U zult gegarandeerd verrast worden door alle mogelijkheden en de impact van MVO en de kansen die dit biedt!