Astrid Pinckaers is de nieuwe voorzitter van Kom’mit. Een mooie uitdaging die zij, naast het runnen van haar bedrijven Ricoh Document Center Zuid en AV Center Zuid en een handvol nevenfuncties, met veel enthousiasme aangaat. Maar wat is haar visie en ambitie voor Kom’mit en hoe ziet zij de samenwerking met de Kom’mit-partners voor zich? Hoog tijd om deze Limburgse topvrouw beter te leren kennen.
Ondernemen zit in de genen
In het stijlvol ingerichte kantoor van Ricoh Document Center Zuid is een muurvullende afbeelding van twee handen in een veld vol tarwe te zien. “Dat zijn de handen van mijn vader. Ik kom uit een boerengezin en ben geboren en getogen in het mooie Gulpen”, vertelt Astrid Pinckaers. “Ondernemerschap en aanpakken zit in mijn bloed.”
De grote vraag
Afgelopen voorjaar werd Astrid uitgenodigd om een kop koffie te gaan drinken met toenmalig Kom’mit voorzitter Ton Mans en bestuurslid Jos Mostard. Ze was toen nog geen partner van Kom’mit. “Ik was wel al bekend met het concept van Kom’mit. Mijn bedrijven zijn gevestigd in Geleen en ik opereer zakelijk al 12,5 jaar in de Westelijke Mijnstreek. In die zin is aansluiten bij Kom’mit een logische stap. Al snel kwam de vraag of ik voorzitter zou willen worden bij Kom’mit. Ton had een profielschets opgesteld voor zijn plaatsvervanger en blijkbaar paste ik helemaal in dat plaatje. Er was wel een zaadje geplant dat razendsnel ging groeien en ik besloot de uitdaging aan te gaan.”
Het samen goed hebben
Astrid houdt niet van stilzitten en heeft altijd meerdere en afwisselende nevenfuncties met een maatschappelijk tintje. “Ik ben een mensenmens en wat ik mooi vind aan Kom’mit is dat ernaar gestreefd wordt om het samen goed te hebben. We willen allemaal dingen bereiken, maar dat kan ook op een sociale manier”, zegt Astrid vol overtuiging.
In de voetsporen van Ton Mans
Tijdens de uitreiking van de Kom’mit MVO-prijs eind maart stelde Astrid zich persoonlijk voor aan de partners. Over warme woorden voor haar voorganger hoeft Astrid niet lang na te denken. “De deur staat altijd bij hem open, mocht ik willen sparren. Hij droeg het stokje goed over en zonder er teveel woorden aan vuil te maken liet hij me duidelijk weten vertrouwen in me te hebben. Hij heeft een hele eigen visie en heeft daarbij niet alleen oog voor het proces en het doel, maar ook voor het menselijke aspect. Het moge duidelijk zijn dat ik hem een heel fijn persoon vind en bewonder hoe hij in het leven staat. Mensen als Ton trekken je mee als hij met pretoogjes weer een nieuwe kans ziet. Die lijn wil ik doortrekken in mijn voorzitterschap.”
Kom’mit heeft veel te bieden
De partners van Kom’mit hebben de ambitie om maatschappelijk verantwoord te ondernemen of om daar een verdiepingsslag in te maken. “Ik vind het mooi om te zien hoeveel betrokken partners we hebben en hoe Kom’mit hen verbindt” Partners kunnen bij Kom’mit deelnemen aan exclusieve evenementen op bijzondere locaties met inspirerende en bekende sprekers, gezellige netwerkborrels bijwonen, deelnemen aan themabijeenkomsten bij lokale, gerenommeerde bedrijven en meedoen aan unieke projecten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt daadwerkelijk aan werk te helpen. “Bij Kom’mit word je geïnspireerd om dingen anders te doen. Als je uit zo’n sessie komt en je neemt daar iedere keer een leermoment van mee, dan helpt je dat enorm als ondernemer en als bedrijf. Zo wordt die belangrijke boodschap verder verspreid en wordt er richting en ruimte gecreëerd voor mensen die dat heel hard nodig hebben.”
Echt zorgen voor een inclusieve arbeidsmarkt
Astrid houdt het achterliggende doel van Kom’mit goed voor ogen. “Het is natuurlijk fantastisch dat partners door hun Kom’mit-lidmaatschap een bijdrage leveren aan MVO. Daarnaast bieden de Kom’mit-bijeenkomsten partners een mooie gelegenheid om met elkaar te netwerken en inspiratie op te doen over MVO. We moeten alleen vooral blijven focussen op waar het echt om draait: zorgen dat die arbeidsmarkt daadwerkelijk inclusiever wordt en dat de slag ook echt gemaakt wordt om mensen kansen te bieden. Erbij horen is van onschatbare waarde. Het maakt niet uit waarvoor, maar het is belangrijk dat wanneer je wakker wordt, je weet dat je ergens nodig bent en dat er iemand is die op je wacht. Zo heb je een taak of een doel. Dat draagt bij aan mentale en fysieke gezondheid. En daarbij komt er structuur en ritme in het leven en dat zijn een soort basisvoorwaardes.”
Kritisch en open het gesprek aangaan over hoe concreet invulling wordt gegeven aan MVO en inclusief werkgeverschap is volgens Astrid cruciaal. “Waar zit nog ruimte, waar zijn er nog drempels en hoe kunnen die weggenomen worden? Daar ligt zeker ook een hoofdrol voor de samenwerking tussen Kom’mit en Vidar. Sommige Kom’mit-partners zijn al heel ver, maar de vraag moet blijven: wat kan ik (nog meer) doen? Laten we elkaar daarin uitdagen!”
Zelf die stap zetten
Binnen Ricoh Document Center Zuid is nog niemand met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam. “Nu we een eigen magazijn hebben, ben ik me daar wel verder in aan het verdiepen. Ik vind dat je als bedrijf ook een zo goed mogelijke werkplek moet kunnen aanbieden, waar een medewerker de ruimte en tijd krijgt om te groeien en waar ook de juiste begeleiding wordt aangeboden, zodat er duurzaam vertrouwen wordt opgebouwd. Ik begin zelf steeds meer mogelijkheden te zien en ben ervan overtuigd dat bedrijven die hierover gesprekken voeren met Kom’mit en bijvoorbeeld Vidar ook verrast worden door alle maatwerkopties. Het enthousiasme van Kom’mit-partners die hiermee aan de slag zijn werkt aanstekelijk. Ik moet nog thuisraken in alle materie, maar daarin zie ik ook een mooie samenwerking met Vidar. Vidar heeft veel kennis met betrekking tot de arbeidsmarkt en het creëren van kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is belangrijk om via Kom’mit te laten zien hoe bedrijven met een goed MVO-beleid er voor deze mensen kunnen zijn en wat het oplevert.”
Iedere dag een bouwsteentje leggen in de roaring twenties
De voorzittersrol lijkt Astrid op het lijf geschreven. “Het bestuur en het team vormen een goed geoliede machine en ik fungeer graag als boegbeeld, maar heb ook een faciliterende rol. Men kan alles met mij bespreken.” Het bestuur gaat al luisterend naar de achterban nieuwe doelstellingen vaststellen, zodat er strategisch verder gebouwd blijft worden aan het succes van Kom’mit. “Ik geloof in iedere dag een bouwsteentje leggen. Anders staan we stil terwijl we in de roaring twenties zitten. Wil je blijven inspireren, dan moet je innoveren. Dat vergt veel flexibiliteit en je zult vroeg of laat de gebaande paden moeten verlaten. We moeten ons daarbij als ondernemers niet laten drijven door angst, maar door kansen. En die kansen liggen zeker ook op het gebied van MVO!”
Samen verder bouwen in de regio
“Laten we lokaal de Limburgse economie blijven boosten door met elkaar zaken te doen en dat in het verlengstuk ook te doen met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. We hebben echt een parel van een provincie en een bedrijvige regio. Ik ben nog steeds elke dag positief verrast van hoeveel bedrijvigheid hier is in de regio en kijk er dan ook naar uit om samen met de Kom’mit-partners MVO hier nog meer op de kaart te zetten en te etaleren. Kom’mit, vur gunt d’r veur!”